GenelGündem

Başbakan Weil, Hannover’i herkesin evi olarak nitelendirdi

Aşaĝı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil’ın ev sahipliğinde geleneksel bayram resepsiyonu verildi.

Ramazan Bayramı münasebetiyle verilen resepsiyon, yoğun katılımla gerçekleşti. Tarihi başbakanlık konutunda düzenlenen resepsiyona; Hannover Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Ahmet Bekir Göksu, Aşağı Saksonya ve Bremen DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Tevfik Altınpınar, Eyalet Birliği Başkanı Hacı Mehmet Yabaş’ın yanı sıra, dini cemaatlerin başkan ve yöneticileri ile iş, sanat, siyaset ve bilim dünyası ile farklı kuruluşlardan iki yüze yakın davetli katıldı.

Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil, uzun yıllardır eyalette yaşayan Müslüman kuruluşların temsilcilerini her yıl geleneksel olarak resepsiyona davet ettiklerini belirtti. Düzenledikleri bu etkinliğin her sene planlandığını ve katılımın kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Weil, 2013’te başlayan bu geleneğin başlangıcından bu yana her şeyin daha iyiye gittiğini, maalesef savaşların yaşandığını ve bu durumun herkesi üzdüğünü dile getirdi.

Başbakan Weil, “Hannover’de yaklaşık 40 bin, Aşağı Saksonya genelinde ise 450 bin Müslüman yaşıyor. Ramazan ayı boyunca birçok Müslüman, dayanışma ve birlik duygularını güçlendirmek amacıyla her akşam dostlarını ve komşularını iftar sofralarına davet etti. Misafirperverlik ve karşılıklı saygının sembolü olan bu ortak yemeklerde barışın, huzurun ve birlikte yaşamın önemini vurguladı ve Hannover’i herkesin evi olarak nitelendiriliyorum” dedi.

Hoşgörü ve güven ortamı oluşturulması gerektiğini vurgulan Başbakan Weil, özellikle Filistin’deki dramın Müslümanları derinden etkilediğini söyledi. Başbakan Weil, Federal Almanya başta olmak üzere eyalette yaşayan Müslümanların topluma katkılarından memnuniyet duyduklarını ve sürekli olarak daha iyi şeyler yapma konusunda diyalog içinde olduklarını vurguladı. Weil konuşmasını, Müslüman topluluğun bayramını tebrik ve katılımcılara da teşekkür ederek sonlandırdı.

Resepsiyonda Müslümanlar adına bir konuşma yapan Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Yabaş ise, geleneksel davet için Eyalet Başbakanı Stephan Weil’e teşekkür etti. Almanya’da on binlerce Müslümanın gönüllü olarak çalıştığını ve ortak projelere katkı sağladığını belirten Yabaş, Filistin’deki şiddetin son bulması ve barışın sağlanması gerektiğini, İslam dininin ve diğer dinlerin barıştan yana olduğuna dikkat çekti. Kendisinin Müslümanlar adına konuşmacı olarak seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yabaş, Mübarek Ramazan Bayramı’nı kutlayarak, davet için Eyalet Başbakanı Stephan Weil’e teşekkür etti.

Kabak ve bendir ile enstrümantal müzik sunumunun yapıldığı program karşılıklı sohbetlerle devam etti.

Ercüment Aydın / Köln

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu